SF și crowdfunding

   De cîtva timp crowdfunding-ul s-a impus ca o metodă foarte eficientă de a atrage atenția asupra unor produse de nișă și a grupa un anumit tip de clienți. Se finanțează orice idee mai răsărita de la ceasuri la pisici explozive iar sf-ul, ca orice nișă respectabilă nu face excepție. Din puzderia de proiecte care cauta finanțare pe platformele de profil (în principal Kickstarter și Indiegogo) sunt destule care atrag atenția. Unele sînt făcute profesionist altele încearcă sa vîndă doar o idee.

   La capitolul film atrag atenția Con Man – proiectul preferat al hoardei de fani Firefly (ghici de ce?) care a reușit sa atragă într-o săptămînă doua milioane de dolari, Iron Sky – The Coming Race – dinozauri, naziști și adevărul despre originile omenirii, Bears Descover Fire, ecranizare după povestirea cu același nume de Terry Bisson sau 5th Passenger proiect sf/horror ce reunește o parte din actorii Star Trek.

   Pe partea de literatura lucrurile sînt foarte interesante. Au apărut sau sînt în curs de apariție multe lucrări de calitate: Help Fund My Robot Army – John Joseph Adams (2013), Upgraded: A Cyborg Anthology – Neil Clarke (2013), Long Hidden: Speculative Fiction From the Margins of History – Bart Leib (2013), Castles in Spain – Sue Burke (2015), Pangaea – Michael Jan Friedman (2015), antologia Red Star Tales a editurii Russian Life. Mențiune de onoare: încercarea de popularizare a sff-ului chinez a lui Neil Clarke.

   La reviste, exemplele de reușită sînt destule: deja consacrată Nightmare Magazine  (finanțată în 2012, ajunsă la numărul 30), numerele speciale ale Lightspeed Magazine, Women Destroy Science Fiction! (2014) și Queers Destroy Science Fiction! (2015) toate fiind proiectele lui John Joseph Adams, Uncanny Magazine (numarul 3, martie/aprilie 2015) a lui  Lynne M. Thomas, fost editor Apex Magazine, Mythic Delirium (revista de poezie speculativa și ficțiune weird) a lui  Mike Allen, sau Fantasy Scroll Magazine (numărul 5, februarie 2015), proiectul unui anume… Iulian Ionescu. Ca să fac legătura cu fraza următoare îl pun pe listă ca român.

   Prin urmare, există proiecte sf de succes finanțate prin crowdfunding realizate de români? Oarecum. Platforme există (potsieu.ro, multifinantare.ro, bursabinelui.ro, crestemidei.ro) dar marea majoritatea a proiectelor sunt pe teme sociale sau științifice (mare bilă albă pentru universitatea Babeș-Bolyai – Crowdfunding@UBB). Nu prea produce nimeni literatură și cu atît mai puțin sf (chiar e păcat, parcă aș vedea un proiect marca Hăulică pe zona asta), în schimb se fac jocuri.  NSKN Games (companie româno-poloneză) are pînă acum trei proiecte finanțate cu brio. Două dintre ele (Exodus, Mistfall) sînt pe subiect sf/fantasy și urmează a fi livrate prin vară. De fapt campania Mistfall e în plină desfășurare. Tragedia e că succesul NSKN Games pare să vină din afara României. La noi o piață pentru jocurile table-top e aproape inexistentă cu toate că sunt semne de îmbunătățire.
Am lăsat pentru sfîrșit  platforma We Are Here. Găsim aici ceva sf sau domenii conexe: varianta românească a cărții Cosmos de Carl Sagan, banda desenată Profeția urbană și adaptarea bd a romanului Abația de Dan Doboș.

4 thoughts on “SF și crowdfunding

Lasa un raspuns