Pe luna trăiesc 1,7 milioane de oameni. O societate nouă cu legi și valori noi, unde la mare preț sunt resursele primare (aer, apă, spațiu, date) și a cărei elită sunt cele cinci corporații dinastice care exploatează Luna în beneficiul Pămîntului: cei Cinci Dragoni. Povestea e spusă din perspectiva familiei Corta care deține monopolul extragerii de heliu-3, combustibil vital pentru fuziunea nucleară care “ține aprinse luminile pe Pămînt”.
Un prim volum aglomerat, cu multe personaje care au darul sa te faca sa le incurci intre ele care nu face altceva decît sa stabilească fundal pentru volumul doi (nepublicat și a cărui data de apariție nu se cunoaște încă, mrrr). Rezumat incoerent: politică, sex, asasinate, sex, misiuni comando, imprimante 3d, cuțite, ceai de mentă, sex + imaginea rece, dezolantă dar poetică a Lunii. Nu am înțeles de ce dacă aerul e la mare preț cei de pe Lună practică alergarea continuă (The Long Run). A, experiență semi-religioasă. Bine.
Deși a fost îndelung comparată cu Game of Thrones cred că asemănările ar putea fi căutate mai degrabă la Frank Herbert. Sistemul juridic pare inspirat din Experimentul Dosadi, presiunea și pericolul permanent în care se trăiește pe Luna (motto-ul neoficial pare a fi The Moon wants to kill you) din seria Pandora, organizarea semi-feudală în case nobiliare (apartenența la diverse companii) și planul socio-genetic de asigurarea a viitorului omenirii pe următorii zece mii de ani din (cum altfel?) Dune. Sau poate mi se pare.
Una peste alta e o carte mișto care merită citită dar numai împreună cu volumul doi altfel rămîi frustrat și cu întrebări.
Luna: New Moon este primul roman a lui McDonald după o perioadă de scrieri young adult (seria Everness). Cu ceva timp înainte de apariție drepturile de ecranizare erau deja vîndute postului CBS. Două fragmente ale romanului pot fi citite pe tor.com: primul capitol și unul de mijloc (acesta din urma fiind publicat drept povestire de sine stătătoare în antologia Reach for Infinity).
Later edit: Luna: New Moon a intrat pe lista de lecturi recomandate a revistei Locus, pentru anul 2015.
Volumul doi intitulat Luna: Wolf Moon va fi publicat pe 27 septembrie. Pînă atunci coperta semnată de Victor Mosquera:
În România Ian McDonald e cunoscut prin romanele Inimi, mâini, glasuri (Hearts, Hands, and Voices, Pygmalion, 1995) și Necroville (Pygmalion, 1995) plus nuvelele Mica zeiță (The Little Goddess, The Year’s Best Science Fiction vol. I, Nemira, 2007) și Soția djinului (The Djinn’s Wife, The Year’s Best Science Fiction vol. V, editura Nemira, 2010).
Luna: New Moon va apărea în limba româna în toamna lui 2016 la editura Nemira.
Atunci mai asteptam…Am observat si eu ca unii au declarat geniala cartea, altii dimpotriva…un amalgam nefericit.
Am inceput de vreo doua ori The Dervish House, dar a lipsit scinteia sa o duc pina la final.
In schimb, Necroville mi-a placut enorm. 🙂
Luna e deloc rea…e chiar foarte buna insa nu e absolut nimic nou in ea si in plus te lasa complet in aer la final. Nu stiu de ce nu au aparut ambele volume odata, altii publica niste caramizi…
Da, Necroville mi-a placut si mie foarte mult la vremea respectiva. Poate ca ar merita o recitire.
Hmm..exact azi a publicat la noi si Tudor despre volumul asta…ce timing!
El pare ca a fost mai impresionat. 😀
Desi eu am observat ca si pe Goodreads parerile sunt impartite.Si, pe deasupra, nu am o experienta recenta grozava cu autorul.
Pai e si terminat volumul urmator? Din cauza marketingului si a incasarilor probabil nu au scos-o, daca e gata 😀
Am vazut ca e foarte entuziasmat. :))
Nu stiu sa fie gata al doilea volum. Nici coperta, nici data de publicare, nimic.