Mai sunt patru sute de ani pînă cînd trisolarienii vor ajunge în sistemul solar iar omenirea trebuie sa se pregătească de confruntare.
Pentru că extratereștrii sunt permanent la curent cu planurile pămîntenilor, strategiile de apărare cad pe capul a patru oameni investiți cu puteri depline. Între ei și un chinez care habar n-are de ce a fost ales, cu capul în nori, îndrăgostit de o iluzie (la propriu): omul pe care trisolarienii îl vor mort. Acțiunea continuă direct primul volum, pornind din viitorul apropiat cu un salt doua sute de ani mai tîrziu într-un viitor cu haine kitsch, case sub forma de arbore și oameni care nu sunt neapărat nevoiți să muncească ca să trăiască. Cam ca în Star Trek. Mi s-a părut cam lipsită de logică pe alocuri dar pe final s-au legat multe. Mi-a plăcut. Mi-a plăcut și explicația paradoxului lui Fermi sumarizat prin fraza: universul e o pădure întunecată în care civilizațiile se pîndesc unele pe altele iar omenirea tocmai ce a făcut focul și țipă în gura mare.
De data asta coada de pește e mai mică și face loc volumului trei care urmează să apară în aprilie 2016.
Supranumit Arthur C. Clarke al Chinei, Cixin Liu este un scriitor cunoscut în primul rînd datorită seriei Remembrance of Earth’s Past. Primul volum, (The Three-Body Problem) fost distins cu premiul Hugo pentru cel mai bun roman la ultimul Worldcon (o ediție controversată datorită scandalului Angry Puppies/Sad Puppies dar care nu știrbește cu nimic meritele cărții). La ediția Tor coperțile seriei sunt semnate de Stephan Martiniere.
Observ că seria Three Body va fi publicată în curînd și de către vecinii unguri. La noi pe cînd? Nemira? Paladin? Careva?
Later edit: The Dark Forest a intrat pe lista de lecturi recomandate a revistei Locus, pentru anul 2015.
One thought on “The Dark Forest de Cixin Liu”