Fără îndoială, Ken Liu este în acest moment unul dintre maeștrii genului scurt în sf fapt confirmat atît de succesul la public al povestirilor sale cît și de premiile cîștigate: Hugo, Nebula, WFA.
Comunitatea sf a așteptat multa vreme romanul sau de debut iar acesta s-a produs luna aceasta: The Grace of Kings este prima parte dintr-o proiectată trilogie silkpunk (Dandelion Dynasty) inspirată de mitologia din jurul dinastiei Han.
Scris simplu, metodic, cu un world building meticulos și fără sa facă mare abuz de recuzita fantasy obișnuită, romanul descrie o perioadă agitată din istoria statelor ce compun arhipelagul Tiro (cu proeminenta insulă Dara în centru), într-o lume în care oamenii sunt cîteodată pionii zeilor. Atunci cînd tiranicul imperiul Xana stă să se prăbușească statele ce îl compun intră în război unele cu altele încercînd sa creeze o nouă ordine iar în acest decor de inspirație medievală se ridică cele două personaje principale: Mata Zyndu, nobilul obsedat de onoare și restaurarea numelui familiei și bunul său prieten, mai tîrziu principal dușman Kuni Garu, pușlamaua ajunsă duce iar mai apoi rege. Cei doi sunt reprezentați metaforic de crizantemă și păpădie, cu sursa de inspirație un vechi poem chinez din dinastia Tang.
O carte foarte bine scrisă, cu un foarte subtil sense of wonder însă puțin cam prea lungă pentru gustul meu – 640 de pagini. Abundă în descrieri detaliate ale personajelor sau diferitelor regate dar poate fi sumarizată astfel: război, zei, război, crizantema vs. păpădie, război, balene mecanice, război, balene inteligente, război, zepeline, război, carte cu profeții, război, păpădia cîștigă. Sunt răutăcios dar în timp ce o citeam parcă tot așteptam un punct culminant care nu mai sosește iar atunci cînd vine e ca un val tsunami aflat largul marii: nu-l observi.
Este un debut reușit și m-a făcut chiar să mă întreb cînd apare volumul doi pentru că deși războiul e terminat și urmează o perioadă de prosperitate sub guvernarea păpădiei, zeii stau la un picnic și discută amical, ocazie cu care aflăm că există alte insule și potențial alte regate de manipulat.
Am observat cîteva mici greșeli, probabil datorate redactorului de carte (parca nu-mi vine să cred că într-o lume chiar și ficțională balena e pește) dar am sa le pun pe seama ediției advance reader’s copy pe care am citit-o și care e supusă modificărilor.
P. S. Una dintre metodele de a strînge mai multe taxe la bugetul regatului condus de Kuni Garu este înscrierea bonurilor fiscale într-o loterie de stat. Ca român, m-am simțit profund emoționat.
P.P.S.: The Grace of Kings a intrat pe lista de lecturi recomandate a revistei Locus, pentru anul 2015.
P.P.P.S.: Volumul doi intitulat The Wall of Storms va apărea în octombrie 2016.
Ken Liu este autor a numeroase povestiri și nuvele publicate în reviste precum Magazine of Fantasy & Science Fiction, Asimov’s Science Fiction, Analog Science Fiction and Fact, Strange Horizons, Nature, Lightspeed Magazine sau Clarkesworld Magazine. Este cîștigător a multor premii importante ale genului precum Hugo, Nebula sau World Fantasy Awards. Traducerea sa din chineză a romanului The Three Body Problem de Liu Cixin este nominalizată anul acesta la premiile Nebula, Locus și Hugo (oarecum indirect dar pe deplin meritat).
The Grace of Kings a apărut la Saga Press, noul imprint Simon & Shuster specializat pe publicarea de literatură science fiction și fantasy. În noiembrie Saga Press va publica volumul The Paper Menagerie and Other Stories, o antologie ce adună principalele povestiri semnate Ken Liu.
În România, Ken Liu este cunoscut prin povestirile The Algorithms for Love (Algoritmi pentru dragoste, Sci-Fi Magazin nr.1/2007, nu este menționat traducătorul), The Paper Menagerie (Menajeria de hîrtie, Almanah Anticipația 2013, traducere Alina Sârbu, Nemira 2012), The Bookmaking Habits of Select Species (Cutumele scriitoricești ale speciilor alese, Almanah Anticipația 2014, traducere Ruxandra Toma, Nemira 2013; Cum creează cărți speciile selecte, revista Anticipația 28, Nemira 2015, nu este menționat traducătorul. Oare de ce au simțit nevoia să o publice încă o dată după doi ani cu o traducere și un titlu diferit?), The Litigation Master and the Monkey King (Maestrul Litigiilor și Regele Maimuțelor, revista Anticipația 25-26, Nemira 2015, nu este menționat traducătorul).
Hmm.. nu prea m=a prins The Grace of Kings.
Am incercat citeva pagini, dar sigur nu e pentru mine.
Nu prea sun un fan infocat al mitologiei chineze. Nu stiu de ce.
Am o repulsie pentru tot ce tine de zona asta a lor . 🙂 Si ciudat ca pentru restul culturilor asiatice nu se intampla asa.
apopos de repulsia ta, ken liu zicea undeva ca pentru grace of kings s-a inspirat in general din mitologiile orientale nu neaparat chinezesti. fie doar motivul asta si cred ca merita sa-i mai dai o sansa 🙂
The Paper Menagerie am citit-o in Almanahul Anticipatia si mi-a placut.
Insa in privinta romanului am dubiile mele ca ar fi pe gustul meu.
Cateva pagini tot am citit. Nu e ca am doar prejudecati fara o baza 🙂
Pentru altii, da, se aplica.
De ex Guy Gavriel Key are niste volume cu o inspiratie similara. Sau Elizabeth Bear s-a folosit de aseemenea radacini in seria Eternal Sky.