Roboteer de Alex Lamb

Roboteer - Alex Lamb
Roboteer – Alex Lamb

   Roboteer este romanul de debut a lui Alex Lamb și deschide o trilogie (cum alfel?) ce-i poarta numele. Venită din mijlocul filonului space-opera britanic, o carte cu multe clișee sf executate frumos, de la idei grandioase (transcendența speciei umane) și civilizații dispărute, la alieni binevoitori, lupte spațiale și imperii distopice.
Romanul prezintă conflictul între o Terra dominată de autocrație religioasă (cu puterea concentrată în mîinile unui profet, obsedată de puritate genetică și respectarea doctrinelor și coloniile sale dintre care Galateea este la polul opus, super high-tech, cu oameni modificați genetic și plini de implanturi, hotărîți sa supraviețuiască în cele mai vitrege condiții la bordul navelor interstelare sau pe planetele colonizate. În clipa cînd victoria terranilor ajutați de o misterioasă descoperire pare inevitabilă, își baga coada niște extratereștri care pare că iau partea galateenilor. Favorizînd schimbarea (de fapt auto-editarea genetică) dau de ales omenirii: evoluție sau extincție, avînd ca scop final transcendența speciei umane la un stadiu superior.
   Alex Lamb nu-și bate capul să înzestreze cartea cu altceva decît minim de credibilitate deși își creează teren de joacă cît cuprinde. Important e ca acțiunea să curgă fără bîlbe majore iar aici totul este impecabil. Avem lupte între nave, strategie spațială, urmăriri cu mașina și împușcături, lupte cu roboti, lupte în imponderabilitate…un festin total. Nu degeaba Roboteer poarta cu mîndrie eticheta military sf. Pare că editorul a folosit din greu foarfeca la tăiat de scene. Dacă autorul ar fi acordat mai multă atenție construirii de personaj, world building-ului și a problemelor de moralitate legate de modificările genetice, ar fi fost o carte extraordinară. Așa e doar suficient de bună ca să mă facă să mă întreb ce se întîmplă în proaspăt lansatul volum doi, pe numele său Nemesis (oare cîte romane denumite Nemesis există în literatura sf?) sau in . Vom citi și vom vedea dar cu o pauză sau mai multe de altceva. Deocamdată mi-a ajuns de împușcături.

P.S. N-a luat premii dar a fost selecționat pe lista lungă a premiilor Arthur C. Clarke 2016. Volumul trei (Exodus, alt titlu original) va fi lansat în luna mai 2017.

 

2 thoughts on “Roboteer de Alex Lamb

  1. am ajuns pe articol pt că am fost convins că e vorba de Alex Lamba și mă gândeam: ”Ia te uită, a scos o carte și n-a zis nimic, pezevenghiul!” 🙂 Când colo, are alter-ego britanic. Recenzia m-a convins, oricum. Să nu o cumpăr 🙂 Ies anual atâtea cărți foarte bune în SF&F, că nici timpul, nici banii nu ajung și pentru cele ok sau bunicele.

  2. roboteer e mai buna decit media cartilor sf care apar la la ei si fiind scoasa de golancz, poti fi sigur ca e ok. cele citeva cuvinte de mai sus sunt ca de obicei foarte subiective si le-am scris mai degraba ca sa mi-o scot din sistem. s-ar putea sa-ti placa. pe mine astea cu multa actiune ma fac sa casc :))

Lasa un raspuns