Arkwright de Allen Steele

Arkwright - Allen Steele
Arkwright – Allen Steele

   Alături de Asimov, Clarke și Heinlein, Nathan Arkwright e unul dintre unul dintre cei patru mari monștri sacri ai science fiction-ului. Nu ați auzit de el pentru că nu există decît în cartea scrisă de Allen M. Steele. După o viață de propovăduit călătoria spre stele și colonizare spațiului,  Nathan Arkwright, își pune banii lîngă vorbe și folosește averea făcută din drepturi de autor pentru înființarea unei fundații care prin diversificare financiară să asigure pe o perioadă îndelungată bugetul necesar construcției primei nave interstelare a omenirii ce ar urma să încerce colonizarea lui Gliese 667C-e. (Aici inspirația mi se pare foarte evidentă: proiectul 100 year starship, la care Allen Steele a participat în 2011.)
Arkwright e cumva, e opusul Aurorei lui Kim Stanley Robinson, o cronică de familie povestită încet, la pas, generație de Arkwright după generație de Arkwright, toți concentrați pe construcția navei ce le va purta materialul genetic către Gliese. Prima parte (dezvoltată din nuvela Legion of Tommorow), nu prea are nimic sf, e mai degrabă o privire nostalgică asupra vîrstei de aur a genului, din care înțelegem cum a devenit Nathan Arkwright mare scriitor. Autenticitatea e asigurată de împănarea cu evenimente reale (primul worldcon, lansările rachetelor Apollo) sau cu personalități ale genului (Robert Silverberg, Frederik Pohl, Don Wollheim, Cyril Kornbluth, Forrest Ackerman). Partea de mijloc e concentrată pe construcția și lansarea navei (botezată Galactique), navă ce urmează sa fie “împinsă” de un fascicul de microunde proiectat într-o velă gigantică (diametrul de 65 mile, vezi ilustrația) în timp ce decelerarea urmează să se facă cu o velă magnetică (beamsail).  Ultima parte are loc pe Gliese unde colonizarea a reușit parțial și o nouă rasă umană întîmpină o a doua navă sosită de pe Pămînt.
Ce nu mi-a plăcut: nu are gadget-uri, nu are device-uri, nu are factor wow. Ce mi-a plăcut: nu are gadget-uri, nu are device-uri, nu are factor wow.

   P. S. Concentrat pe Galactique, Allen Steele crede că peste o sută de ani tot telefoane mobile vom folosi pentru comunicație. :))


   Allen M. Steele este un scriitor american, autor a numeroase romane si povestiri, dintre care, în România au fost traduse: Ultimul păianjen (CPSF Anticipația 515 – 1994), Numărînd zilele (Sci-Fi Magazin 8 – 2008) și Împăratul de pe Marte (CPSF 2 – 2013, Hugo 2011).

 

3 thoughts on “Arkwright de Allen Steele

  1. La o adică, şi telefoanele cu disc le-am folosit aproape o sută de ani. De ce n-am folosi şi telefoanele mobile (într-o formă sau alta)? La o adică, unii le folosesc de vreo trei decenii…

  2. da, si mie mi-a placut.
    despre telefoane, la inceputul anului, presa axata pe IT se intreba daca 2016 va fi anul in care va incepe procesul de renuntare la cartele cu numar. toata lumea foloseste skype si altele…mi-e greu sa cred ca peste o suta de ani va mai exista conceptul de telefon. ceva care inglobeaza si telecomunicatii, da, telefon ca atare, nu. si de fapt nu cred ca o sa mai existe ideea de telecomunicatii.

Lasa un raspuns