Accelerando de Charles Stross

Accelerando - Charles Stross
Accelerando – Charles Stross

   Încep prin a face o mărturisire – consider că Charlie Stross este cel mai bun autor de romane SF încă în viață.
   Accelerando a fost prima carte scrisă de Stross pe care am citit-o. Mi-a rămas întipărită în minte ca fiind prima carte după care mi-am dorit ca tehnologia să evolueze puțin mai repede, tot ce se întâmplă în primele povestiri (e o colecție de povestiri interconectate) e cumva în limitele tehnologiei de azi; abia aștept ca Google să anunțe mâine “primul agent inteligent care îți face ordine în informații”. Când Apple a scos Siri am dat încet din cap și mi-am spus “încă puțin”. Când într-o dimineață (04:30) de septembrie 2012, pe străzile Londrei, Nexus 7 mă anunța că avionul va fi la „Gate xx” și va pleca la timp am înlemnit, îmi mai spunea că pană la Luton fac xx minute și voi ajunge la timp urmând traseul de mai jos. Primul sentiment a fost Google știe prea multe despre mine și apoi de mulțumire, eram pierdut, nu știam exact de unde să iau autobuzul, nu aveam conexiune la internet. „Încă un pas.” A apărut Cortana și mi-am spus ca e un pas intermediar, pentru prima dată ajunge la omul de rând. Probabil că se vor mai împiedica, dar tendința e în direcția respectivă.
   Relu îmi arată că putem vedea și de unde vin cititorii sfkultur.ro, e bine, e rău… nu mă pronunț, e informație; ceva îmi spune că primii agenți or sa fie doar deștepți și nu inteligenți.
   Azi recitesc cu drag Accelerando, așteptând agenții inteligenți care să îmi spună ce cărți mișto și pe placul meu au mai apărut în ultima vreme. Mă întreb ce s-a întâmplat cu algoritmul last.fm – care poate fi pus la nivel de deștept. Și mergând pe firul asta îmi dau seama că agenții „deștepți” sunt prezenți și au intrat în viața de zi cu zi fără să ne gândim. Avem calculatoare în buzunar, dar îmi aduc aminte de motto-ul lui Scott McNealy (fondator SUN Microsystems) “The Network is the Computer” (context, 2006: “There’s a pendulum thing where stuff is on the client side and then goes back into the network where it belongs. The answering machine put voicemail by the desk, and then it went back into the network. Your iPod is like your home answering machine. I guarantee you it will be hard to sell an iPod five or seven years from now when every cell phone can access your entire music library wherever you are.” ). Accelerando este descrierea pendulului de mai sus când totul se va duce în rețea, inclusiv oamenii. Este povestea unei familii ce participa și asistă la apariția singularității.


   Accelerando este publicată sub o licența Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives și poate fi downloadată de pe site-ul lui Stross. A cîștigat premiul Locus 2006 și a fost pe lista scurtă la BSFA 2005, Hugo 2006, Arthur C. Clarke 2006 și John W. Campbell Memorial 2006.
   Charles Stross este cunoscut în Romania prin puține texte: romanele (prost traduse) Spațiul singularității (Tritonic, 2009) și Răsărit de fier (Tritonic, 2009). Eseul Turism Temporal a fost publicat în revista online Fantastica (2013).

Spațiul singularității - Charles Stross
Spațiul singularității – Charles Stross

Răsărit de fier - Charles Stross
Răsărit de fier – Charles Stross

1 thought on “Accelerando de Charles Stross

Lasa un raspuns