Cîteva statistici de 8 martie

   În ianuarie, Tom Hunter, administrator al premiului Arthur C. Clarke, dezvăluia că din totalul de propuneri pentru nominalizări (121 – număr record și în creștere față de anul trecut) 33 erau femei. Adică un sfert și tot în creștere. Lista scurtă va fi anunțată pe 18 martie. Later edit: intre nominalizatii de pe lista scurta sunt doua femei.
Cele trei premii Kitschie (Red, Golden și Black Tentacle) au fost revendicate de femei. Nu-l socotim aici pe cel pentru copertă (Inky Tentacle).
Nominalizările Nebula 2013: la categoria roman – șase femei și doi bărbați. Din totalul de nominalizați mai mult de jumătate sunt femei (21 femei – 10 bărbați).
La premiul Andre Norton (așa-zisa categorie “young adult”) avem șase femei dar numai un singur bărbat.
Nominalizările pentru premiile BSFA 2013: șapte femei – cinci bărbați. La “short fiction” nu avem nominalizați bărbați.  Din nou nu socotim coperțile.
Redactia Asimov’s e compusă majoritar din femei. La fel și la Analog (cele doua reviste fiind în același concern media, partea de producție e chiar identică).

Caseta Asimov's - Analog
Caseta Asimov’s – Analog

   Din alta zonă, nominalizarile PEN/Faulkner Award de anul acesta numară trei femei și doi bărbați. Între femei o regăsim pe Karen Joy Fowler pentru romanul non-sf We Are All Completely Beside Ourselves, roman nominalizat și la Nebula. Premiul PEN/Faulkner este acordat anual pentru lucrări de ficțiune ale  scriitorilor cu cetățenie americană. Pînă acum nici o lucrare sf nu a cîștigat acest premiu. Later edit: Karen Joy Fowler este cîștigătoare.

   Să trag o concluzie, să nu trag? Pare o perioadă bună pentru femeile din zona SF de limba engleză (fie ea parte creativă sau administrativă). Probabil era și cazul dar dacă este și autentică nu doar un val de corectitudine politică, rămîne de văzut. Pentru că e totuși 8 martie voi zice că SF-ul e (deocamdată) pe mîini gingașe. De mîine revenim la teoria conspirației și ne aducem aminte că Lightspeed Magazine pregătește un număr special “Women Destroy Science Fiction“. Acesta este finanțat public (prin Kickstarter – și-a atins cu brio suma propusă) și va fi pus pe piață pe 14 iulie.

2 thoughts on “Cîteva statistici de 8 martie

Lasa un raspuns