Marțianul, de Andy Weir (nu e o recenzie)

The Martian - Andy Weir
The Martian – Andy Weir

Văzând zarva online în jurul “The Martian” de Andy Weir mi-am zis că nu ar strica să o citesc. Perspectiva “parea nouă”, o carte despre Marte, hai să o citesc (în ciuda reticențentelor mele asupra oamenilor pe Marte asupra căreaia voi reveni).

Ca să nu bat apa în piuă o spun direct – The Martian, merita citit dacă ai până în 16 ani sau nu ai nici o treabă cu SF-ul si vrei sa citesti ceva usurel.

Poate sunt eu mai elitist, dar nu prea mai sunt carți SF, majoritatea omenilor care scriu acum mi se par ca au intrat pe nișa asta pentru a avea acces la public. Lipsesc idei, lipsesc sclipiri care să îți arunce imaginația în aer, să îți facă mintea să zboare.

“Marțianul” pornește de la o carte veche, Robinson Crusoe, care “se întamplă să se întample” pe o altă planeta, nimic mai mult. Nimic SF, nimic nou, nimic să te facă să îți întărâte imaginația. O înșiruire de elemente tehnice și date geografice pe fundalul unei alte planete.

E o descrie nedramatică a unui film cu happy end. Un jurnal de puștan care fantasmează ca e Robinson Crusoe pe o alta planetă.

Nu o recomand nici măcar ca o lectură ușoară de duminică. Daca ar fi să o notez aș spune ca e o carte de nota 5,5 în general și o carte SF de nota 3,5.

5 thoughts on “Marțianul, de Andy Weir (nu e o recenzie)

  1. Marțianul, de Andy Weir a fost considerata cea mai buna carte SF in 2014, cu un scor de 4.38/5 din 200.000 de ratinguri si 31.000 reviewuri pe Goodreads. E pe lista Amazon a celor mai bine vandute carti SF. Cand a aparut, a fost bestseller pe locul 12 in lista New York Times . Ridley Scott si NASA s-au implicat sa faca filmul si sincer nu cred ca trebuie sa mai continui. Opinia ta nu conteaza.

  2. O sa fiu acum hispterul perfect! Mi-a placut filmul, poate si pentru ca aveam asteptari putine. Chiar m-a tinut in priza si a deviat de la reteta holywoodiana, eroul rezolva problemele una cate una si pana la urma ajunge acasa. Nasa e pusa intr-o lumina buna. Eu zic ca toata lume are de castigat de pe urma filmului.

    Parerea despre carte o mențin.

Lasa un raspuns