Salonul international al benzii desenate Constanta

SIBD 2013 – Scurt rezumat

    Sunt trist: am fost la Salon. În acest an a fost mai degrabă “hol” decît “salon” întrucît spațiul expozițional a fost doar în holul Muzeului de Artă Constanța. Mai exact: jumatate de hol destinat expoziției cealaltă jumatate fiind destinată spațiilor comerciale. Spațiile comerciale fiind în fapt două tarabe, una aparținînd lui Harap Alb iar cealaltă Alianței Franceze Constanța (puneam link dar au rămas fără site) unul dintre organizatorii tradiționali ai Salonului. Dacă taraba Harap Alb a fost exemplară, fiind expuse reviste, afișe personalizate pentru manifestare, săbii, tricouri, arătînd în general așa cum ar trebui să se prezinte orice editură serioasă, taraba Alianței a fost locul de expunere pentru albumele invitaților (puține dar bune). Stau și mă întreb: de fapt ce a facut Alianța pentru salonul ăsta? Sper ca invitații au fost cazați în condiții bune căci afișele oficiale păreau scoase la imprimantă iar revista salonului (publicația tradițională care cuprindea prezentarea invitaților și a programului) nici macar n-a mai existat anul acesta. Au existat în schimb niște mape de prezentare. Destinate invitaților. Adică vreo zece.

    Trecînd de la partea comercială la cea expozițională: spațiul de expunere a constat din fix trei pereți din care doi pentru artiștii invitați iar cel central pentru banda desenată franceză (iar aici te apuca risul). Mai bine puneau ucraineană ca și așa a fost un invitat ucrainean (Mihai Timoșenco). Poate ieșea ceva mai interesant decit colecția de afise scoase din reviste frantuzești.

    În general, a fost o manifestare foarte slabă, salvată pe bucațele de prezența a cîțiva invitați de calibru. O manifestare care s-a dorit “bifată”. Ceva gen “l-am facut și anul ăsta”. Nu contează ca au lipsit desenatori importanți din țara sau chiar din Constanța. Nu contează ca “internațional” a fost prin prezența unei singure persoane. Nu contează că vizitatori au fost extrem de puțini (nicidecum 2000 de participanți cum plini de optimism așteptau organizatorii), în seara deschiderii find prezenți în jur de doua sute de oameni din care cam jumătate elevi de la liceul de arta.

Nu pot să nu mă întreb ce o să devină Salonul în condițiile în care există Salonul European de Bandă Desenată și Comic Con.

One thought on “SIBD 2013 – Scurt rezumat

Lasa un raspuns