Premiul Arthur C. Clarke 2016

Cîștigătorul premiului Arthur C. Clarke 2016 este romanul Children of Time de Adrian Tchaikovsky. Celelalte lucrări nominalizate au fost Way Down Dark de JP Smythe, The Long Way to a Small Angry Planet de Becky Chambers, The Book of Phoenix de Nnedi Okorafor, Arcadia de Iain Pears și Europe at Midnight de Dave Hutchinson. Premiul Arthur C. Clarke se acordă anual în urma unei subvenții furnizate de celebrul scriitor. Ediția 2016 este una aniversară (30 de ani!).

Children of Time - Adrian Tchaikovsky
Children of Time – Adrian Tchaikovsky

Premiile Hugo 2016

La Kansas City, Missouri, unde se desfășoară ediția 74 (MidAmeriCon II, 17-21 august) a Convenției mondiale de science fiction, au fost prezentate premiile Hugo 2016. Cîștigătorii mai jos (în bold):

Best Novel:

  • The Fifth Season de N.K. Jemisin,
  • Ancillary Mercy de Ann Leckie,
  • The Aeronaut’s Windlass de Jim Butcher,
  • Seveneves de Neal Stephenson,
  • Uprooted de Naomi Novik.
The Fifth Season - N.K. Jemisin
The Fifth Season – N.K. Jemisin

Continue reading Premiile Hugo 2016

Premiile retro-Hugo 1941

   La Kansas City, Missouri, unde se desfășoară ediția 74 (MidAmeriCon II, 17-21 august) a Convenției mondiale de science fiction, au fost prezentate premiile Hugo 1941 (acordate retroactiv).
Ceremonia de decernare a premiilor Hugo 2016 (nominalizații aici), va avea loc sîmbătă 19 august, cu începere de la ora 20.00 (duminică ora 4.00 în România). Insomniacii o pot urmări în direct pe canalul Ustream (video) sau pe site-ul oficial Hugo Awards (text, prin intermediul platformei CoverItLive).

Best Novel:

  • Slan de A.E. Van Vogt.
  • Gray Lensman de E.E. “Doc” Smith,
  • The IllMade Knight de T.H. White,
  • Kallocain de Karin Boye,
  • The Reign of Wizardry de Jack Williamson,
Slan - A.E. Van Vogt
Slan – A.E. Van Vogt

Continue reading Premiile retro-Hugo 1941

Wild Cards, serial tv

   Seria păstorită de George R. R. Martin (încă din 1987!) ar urma sa beneficieze de o ecranizare, drepturile pentru televiziune fiind achiziționate de Universal Cable Productions, subsidiar NBC, și producător a multe seriale sf din care merita amintite Warehouse 13, Caprica, Being Human, Ascension, 12 Monkeys, Killjoys, Mr. Robot, Childhood’s End, Colony. Co-editorul lui Martin, Melinda M. Snodgrass este atașată ca producător executiv.
   Wild Cards este o serie de antologii tip shared universe, deocamdată nepublicată în România. Editorul care s-ar înhăma la treaba asta ar trebui sa publice numai puțin de douăzeci și trei de volume, cea mai recenta apariție fiind romanul High Stakes (Tor) programat pentru sfîrșitul acestei luni.

High Stakes - George R. R. Martin, Melinda M. Snodgrass
High Stakes – George R. R. Martin, Melinda M. Snodgrass

Cosmic Powers, o nouă antologie John Joseph Adams

Cosmic Powers - John Joseph Adams
Cosmic Powers – John Joseph Adams

   Editura Saga Press (imprint Simon & Schuster), anunță pentru aprilie 2017 apariția unei noi antologii realizată de John Joseph Adams: Cosmic Powers, A Saga Anthology of Far-Away Galaxies, cu o coperta de Chriss Foss. Tema generală a a acestei antologii este space opera în viziunea autorilor actuali (Charlie Jane Anders, Becky Chambers, Vylar Kaftan, Yoon Ha Lee, Kameron Hurley, Aliette De Bodard, etc.).
Personal, aș saluta includerea lui Dan Abnett, scriitor ce merită o recunoaștere mai largă decît cea oferită de umbrela Warhammer.